Sekiranya anwar ingin menjadi pm, ini yang dilakukannya tanpa perlu menghadap agong

SHAH ALAM – Hanya Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang layak menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi menyatakan kedudukan semasa beliau sama ada masih mempunyai kepercayaan majoriti atau sebaliknya di P4rlimen.

Sehubungan itu, tindakan Preslden Prti Keadilan Rkyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahu menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi mempersembahkan sokongan majoriti seperti didakwa diperoleh beliau telah mengelirvkan orang ramai mengenai peranan Seri Paduka Baginda.

Pakar Perlembagaan, Profesor Dr Shamrahayu Ab Aziz berkata, Seri Paduka tidak berperanan dalam menentukan siapa yang memiliki atau hilang kepercayaan majoriti dalam keadaan tiada kekosongan jawatan Perdna Mnteri.

Beliau berkata, sekiranya berlaku kekosongan jawatan Perdna Mnteri, Yang di-Pertuan Agong mempunyai kuasa untuk menentukan siapa ahli Parlimen yang mempunyai kepercayaan majoriti dalam dewan.

“Kenyataan Anwar tentang perkenan Yang di-Pertuan Agong mengenai kehilangan majoriti atau jatvhnya kerjaan telah mengelirvkan orang ramai dalam konteks peranan Agong berkaitan kehilangan kepercayaan majoriti ahli P4rlimen terhadap Perdna Mnteri. Orang ramai jangan keliru kerana Anwar bukan Perdna Mnteri.

“Kalau dulu, Tun Dr Mahathir Mohamad ialah Perdna Mnteri, sebab itu Agong perkenan untuk Tun Mahathir menghadap Seri Paduka. Kalau tidak, semua orang boleh cakap dia ada majoriti dan mahu menghadap Yang di-Pertuan Ag0ng untuk jadi Perdna Mnteri,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Anwar perlu menggunakan saluran demokrasi iaitu Dewan Rkyat melalui usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin bagi membuktikan Ahli P4rlimen Pagoh itu telah hilang kepercayaan majoriti.

Mengikut Perkara 43(4) Perlembagaan Persekutuan, katanya, jika Perdna Mnteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rkyat, maka Perdna mnteri hendaklah meletak jawatan Jemaah Menteri melainkan jika atas permintaannya, P4rlimen dibubarkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Selain itu, katanya, ahli P4rlimen yang didkwa menyokong Anwar boleh tampil beramai-ramai bagi menyatakan pendirian agar Muhyiddin mengakui bahawa dirinya telah hilang kepercayaan majoriti.

“Kalau Muhyiddin datang kepada Agong serta menyembah maklum kepada Seri Paduka Baginda bahawa beliau telah hilang kepercayaan majoriti, barulah kuasa dan peranan Seri Paduka bermula untuk menentukan siapa yang ada majoriti.

“Kalau ada akaun bersumpah (SD) pun tidak boleh bawa kepada Seri Paduka kerana jawatan Perdna Mnteri itu tidak kosong.

“Maknanya Anwar tidak perlu persembahkan kepada Agong. Apa yang perlu Anwar buat, beritahu kepada Muhyiddin tentang keadaan kepercayaan kepada beliau sebagai Perdna Mnteri dan barulah Muhyiddin boleh menghadap Yang di-Pertuan Agong untuk letak jawatan atau meminta untuk dibvbarkan dewan,” katanya.

Sumber:sinar harian

Be the first to comment on "Sekiranya anwar ingin menjadi pm, ini yang dilakukannya tanpa perlu menghadap agong"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*