Anwar Dkwa Ada Maj0riti. lni Reaksi Presiden PAS Buat Anwar Terduduk

KUALA TERENGGANU: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengulangi pendirian parti itu bahawa pelantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri ke-lapan masih sah mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Beliau turut menegaskan, PAS memutuskan ketetapan untuk terus menyokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Katanya, 18 Ahli Parlimen PAS memberi sokongan sepenuhnya kepada Muhyiddin.

“Pas juga akan terus memperteguhkan setiakawan dalam Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN),” katanya melalui kenyataan hari ini.

Pendirian Pas untuk terus menyokong Muhyiddin itu dikeluarkan susulan dakwaan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa beliau mempunyai majoriti yang kukuh dan meyakinkan, iaitu hampir dua pertiga kerusi Parlimen bagi membentuk kerajaan.

Anwar mendakwa, sokongan Ahli Parlimen itu daripada pelbagai parti termasuk yang berpihak kerajaan sedia ada, namun enggan mended4hkan jumlah Ahli Parlimen yang menyokongnya.

Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang mengajak seluruh rakyat bersatu hati mendukung usaha dilakukan kerajaan Perikatan Nasional (PN) untuk menangani wbak C0VlD-19 dan memulihkan ekonomi secara bersama.

Anwar dalam satu sidang media khas hari ini, mendakwa beliau mempunyai majoriti yang kukuh dan meyakinkan, iaitu hampir dua pertiga kerusi Parlimen bagi membentuk kerajaan.

Presiden PKR itu mendkwa, sokongan Ahli Parlimen itu daripada pelbagai parti termasuk yang berpihak kerajaan sedia ada, namun enggan mended4hkan jumlah Ahli Parlimen yang menyokongnya.

Katanya, beliau sudah diperkenan untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada jam 11 pagi semalam, namun ditangguhkan kerana baginda menerima rawatan di Institut Jantung Negara (IJN)

Dakwaan Anwar hanya gimik, Agong akan tentukan

KUALA LUMPUR: Tindakan Presiden PKR, Anwar Ibrahim mendakwa mempunyai sokongan majoriti untuk membentuk kerajaan hanya gimik ulangannya yang pernah dilakukan pada September 2008.

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, tndakannya juga seakan mahu mempengaruhi pengundi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah yang akan berlangsung Sabtu ini.

“Mungkin untuk cuba mempengaruhi pengundi Sabah yang akan membuang undi 26 September ini,” katanya.

Beliau juga berkata, setakat ini, UMNO masih kekal menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan sebarang perubahan dokongan mesti diptuskan dalam parti.

“UMNO masih lagi bersama untuk mendokong dan menyokong kerajaan PN. Jika ada sebarang perubahan pendirian sokongan, ia mestilah di ptuskan oleh parti,” katanya.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Port Dickson mengumumkan mempunyai sokongan majoriti Ahli Parlimen untuk menubuhkan kerajaan persekutuan.

Sementara itu, Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, orang politik, terutama Ahli Parlimen tidak boleh bertindak di luar Dewan Rakyat biarpun memiliki surat akuan bersvmpah (SD) lebih daripada separuh bilangan ahli Dewan Rakyat.

“Ini semua tidak bermakna. Lucut atau tidak kuasa pemerintahan ditentukan dalam Dewan Rakyat dengan ahli yang dapat hadir sendiri mengundi dan tidak boleh dilakukan secara proksi atau diwakili melalui SD.

“Perdana Menteri mesti mengadap (Yang di-Pertuan) Agong apabila beliau hiIang sokongan untuk meletak jawatan Perdana Menteri dan mohon sama ada Agong bub4r Parlimen untuk mengada PRU (Pilihan Raya Umum) atau melantik Ahli Parlimen lain yang (baginda) tuanku berpendapat mempunyai sokongan majoriti ahli dalam Dewan Rakyat,” katanya.

Beliau berkata, terpulang kepada Yang di-Pertuan Agong untuk membuat keputusan sewajarnya dan Ahli Parlimen tidak boleh sesuka hati bertndak mengikut kehendak masing masing.

“Walaupun mendkwa mempunyai bilangan penyokong yang cukup, pandai pandai mahu tvbuh kerajaan tanpa dijemput oleh Agong berbuat demikian,” katanya

Sumber : Gempak Online

Be the first to comment on "Anwar Dkwa Ada Maj0riti. lni Reaksi Presiden PAS Buat Anwar Terduduk"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*