7 [F0T0] YM PUTERl ANNlSA AMALIN Kongsi Menu Istana Kelantan

Sejak usia 6 tahun lagi personaliti kerabat dari Kelantan, Puteri Annisa Amalin Amir atau Puteri sudah menunjukkan minatnya terhadap dunia masakan apabila gemar membelek buku-buku masakan milik Nendanya iaitu YM Tengku Anisah@Zainab Binti YM Tengku Muhammad.

Menu pertama yang dipelajari oleh gadis berusia 24 tahun ini ialah rendang ayam bersama pulut kuning serta makar0ni b4kar.

“Ketika kecil saya suka memerhati Bonda, Nenda dan pembantu ketika mereka memasak dan menyediakan bahan-bahan masakan. Bonda saya bernama Nik Safuanah Binti Mohd Hashim.

Saya juga merindui suasana ketika belajar memasak bersama sepupu-sepupu ketika zaman kanak-kanak. Kami sama-sama menyediakan hidangan untuk keluarga sambil dipantau oleh Nenda. Momen ini sangat seron0k dan meninggaIkan banyak kenangan manis.

MENU ISTANA

Antara menu istana kegemaran kami sekeluarga ialah Itik Serati Solor, Ros Iidah, Kerabu Sayuran Campur, Kerabu Dag!ng Solok Ikan G0reng, Kerabu Bekol Sri Kelantan dan Pulut Kuning Bersama Rendang Dag!ng.

Untuk manisan pula ialah Mas Sejemput, Nasi Manis, Martabak Diraja, Nasi Kaya, Tepung Manis, Puding Jala Emas dan Cucur Betawi.

Salah satu menu yang sering saya mas4k ialah Ros Iidah. Ia merupakan Iidah Iembu yang direb0s empuk kemudian dibersihkan dan dihir!s nipis. Seterusnya ia diper@p dan dig0reng.

Saya lengkapinya dengan kuah yang sangat mudah dibuat. Ros Iid@h ini merupakan menu turun temurun daripada Nenda saya.

Secara peribadi, menu istana yang paling saya gemari ialah Itik Serati Solor. Ia juga resipi turun temurun keluarga saya. Ia mempunyai pelbagai rempah ratus yang dikisar secara tradisional sama ada digiling atau ditumb0k menggunakan batu gilingan.

Itik kemudiannya dib@kar menggunakan b@ra arang. Memasak menu ini memerlukan kesabaran kerana ia mengambil masa. Itik Serati Solor sangat sedap dihidang bersama nasi putih dan ulam ulaman.

Bagi saya menu diraja Kelantan cukup istimewa kerana masih mengekalkan resipi asli serta mengekalkan kaedah tradisional seperti menggunakan bara arang, kuali tembaga, dulang tembaga, periuk atau belanga tanah dan batu gilingan. Selain itu, ia turut menggunakan bahan-bahan masakan semula jadi.

AMALAN PETUA

Selain menjaga kesihatan dan kecantikan awet muda, keluarga saya turut mengamaIkan memakan ulam ulaman.

Bagi saya ulam adalah supIemen semula jadi yang bagus untuk kesihatan luaran serta dalaman. Petua ini juga merupakan amalan turun temurun keluarga saya.

SUKA FESYEN KLASIK

Dari segi fesyen, selain trend moden saya turut menyukai stail yang ada sentuhan klasik, songket dan batik Kelantan kerana ia melambangkan tradisi keluarga diraja Kelantan. Aksesori pula elemen ‘wajib’ bagi saya ketika mengenakan sesuatu pakaian.

Saya juga penggemar barangan antik antaranya barang kemas yang diwarisi daripada Nenda seperti anting-anting, gelang kaki dan tangan, serta rantai. Tidak ketinggalan busana Nenda yang dipakainya ketika di dalam istana Kelantan.

AKTIF BUAT AMAL

Saya aktif menyertai persatuan kerabat diraja Kelantan seperti meIakukan aktiviti pengurniaan zakat kepada anak-anak tahfiz dan y@tim. Kami juga meIakukan pengurniaan zakat kepada golongan asnaf serta lawatan ke rumah orang-orang asli Kelantan.

Setiap tahun juga pada bulan Ramadan kami akan berbuka puasa bersama anak-anak y@tim negeri Kelantan.”

Selain bertugas sebagai penasihat dan p@kar pemasaran dalam perniagaan, Puteri juga aktif sebagai freeIance m0delling.

Puteri memiliki d4rah campuran Melayu, Cina dan Uzbekistan sekaligus menyerlahkan kecantikan asli anak jati Kota Bharu, Kelantan ini.

Kredit Foto: Instagram Puteri Annisa Amalin

Sumber

Be the first to comment on "7 [F0T0] YM PUTERl ANNlSA AMALIN Kongsi Menu Istana Kelantan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*