Suasana mula bertukar panik sebaik topeng muka Mohd Zahir dibuka & Wakil media kongsi pengalaman saksi kejadian

-standard has-post-thumbnail hentry category-berita category-keluarga ast-article-single”>

“Saya tergamam apabila melihat darrah keluar dari mulut Mejar Mohd Zahir Armaya sebaik topeng mukanya dibuka dan mula berasa tidak sedap hati.
“Memang sesuatu di luar jangkaan hingga membuatkan hati menjadi berdebar kerana tidak menyangka dem0ntrasi berkenaan bertukar kejadian piIu yang meraggut nyawwa seorang pegawai komand0Rakan media duduk di barisan hadapan<
 

“Terdahulu, saya dan beberapa rakan media hadir di majlis pelancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged ke-13 Infantri Malaysia yang dihadiri Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi.


“Tempat duduk media ditempatkan di barisan hadapan bersama anggota tentera dan orang awam sebelum majlis bermula pada jam 8 pagi (semalam).

 

“Gimik pengoperasian formasi 5 Divisyen dan 13 Briged Infantri dimulakan dengan aset ketenteraan termasuk helikopter diikuti dem0nstrasi kedua iaitu gerak gemppur.

“Memasuki dem0nstrasi ketiga kira-kira jam 8.40 pagi, pengacara majlis memaklumkan bahawa gimmik itu akan menggunakan peIuru hidup

 

Lakonan dem0nstrasi

“Senarionya, Allahyarham berlakon sebagai ketua penjenayyah dengan memakai baju putiih, bertopeng dan membawa peddang samurai bersama kayu yang marak dengan appi.

“Allahyarham turut melakukan aksi bersama peddang sammurai sebelum beliau melepaskan satu d4s temmbakan menggunakan pist0l terhadap seorang pegawai tentera berpangkat Ieftenan koloneI menyebabkan pegawai tentera terbabit berlakon ‘ceddera’ dan dilihat sedang menahan kesakiitan dalam keadaan berIutut.

“Tiba-tiba pegawai terbabit bangun semula dan melepaskan satu d4s tembbakan menggunakan pistoI ke arah Mohd Zahir yang berdiri secara membelakang dengan sasaran satu ‘botol berisi cecair merah’ (darah untuk lakonan) di jaket kaIis peIuru dipakainya.

“Bagaimanapun, tembbakan itu ‘dikatakan tersassar’ menyebabkan Mohd Zahir terus rebah sebelum dua anggota tentera yang berada berhampiran mengherretnya keluar kira-kira 10 meter ke tepi padang kawad sebelum dem0nstrasi ditamatkan.

“Ketika itu, kedua belah tangan Mohd Zahir dilihat tidak bergerak sehingga saya tertanya-tanya apa yang berlaku kerana melihat anggota tentera cuba menyedarkannya dengan meng0ncangkan badannya.

“Suasana mula bertukar paniik sebaik topeng muka Mohd Zahir dibuka untuk pemeriksaan dan mukanya berlumuran darrah.

“Dalam masa sama, pemeriksaan nadi pada lengannya turut dilakukan sebelum salah seorang anggota tentera memberi bantuan kecemmasan (CPR) sementara menunggu ketibaan ambulans.

 

“Walaupun majlis diteruskan dengan upacara penyerahan bendera namun Mohd Zahir kemudian dibawa menaiki ambulans untuk rawatan lanjut.”

Beliau yang bertugas di Rejimen 11 Grup Gerak Khas (GGK) Kem Sungai Udang, Melaka meninggalkan seorang baIu dan lima anak berusia antara lima bulan hingga sembilan tahun.

 

Proses beddah siassat jenazzah Allahyarham selesai pada jam 5.30 petang semalam sebelum dibawa ke Masjid As-Salam, Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu.

Jenazzah Allahyarham dijangka dikebuumikan di Tanah Perkuburan Islam Tambun, Ipoh, Perak jam 8 pagi hari ini.

Sumber : Harian Metro / Anything FB

Be the first to comment on "Suasana mula bertukar panik sebaik topeng muka Mohd Zahir dibuka & Wakil media kongsi pengalaman saksi kejadian"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*