“Kes Pencerobohan Di Lahad Datu Hanyalah Sandiwara” – Pemimpin Warisan

CALON Warisan bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah Datuk Mohamaddin Ketapi mendakwa insiden berdarah berdarah Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah pada tahun 2013 sebagai sandiwara.

Mohamaddin yang bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri Segama berkata, ketika insiden itu berlaku pasukan keselamatan hanya berperang dengan ayam dan kambing.

Kamu ingat dahulu PRU dahulu dia bilang Filipina mau ambil Sabah jadi ada peperangan konon di Tanduo datang la jet di Tanduo dibomnya sana kelapa sawit orang. Habis kelapa sawit orang.

Habis rumah orang ditembak. Ini kenyataan. Habis di Tandou disuruh kereta kebal masuk pergi kampung-kampung suruh berperang sama ayam. Siapa kawan dia berperang? Tidak ada. Ayam sama anjing dia berperang.

Apabila habis pilihan raya sudah tidak ada pulak peperangan itu,” kata Mohamaddin dalam klip video yang tular di media sosial hari ini.

 

Mohamaddin yang juga Ahli Parlimen Lahad Datu mendakwa, beliau tidak pernah berjumpa dengan lanun atau rakyat Filipina yang mahu merampas Sabah sepanjang menjadi wakil rakyat di kawasan itu sejak tahun 1986.

Tetapi saya ingat saya wakil rakyat Lahad Datu tahun 1986 dalam Parti Bersatu Sabah. Kawasan itu dari Lahad Datu, Tungkuk sampai ke Tanjung Labian dan Tanduo.

Saya kalau melawat ke Tungkuk saya ikut itu dari Lahad Datu ke Tanjung Labian, kadang kala malam tidak ada juga kita jumpa lanun dan Filipin yang mau merampas Sabah ini.

Kadang kala itu pukul 2 pukul 3 pagi naik kereta dari Tungkuk jalan teruk lagi waktu itu. Hutan. Tidak ada juga kita jumpa orang yang membawa senjata mahu berperang ataupun daripada pihak Filipin yang mahu merampas Sabah ini. Tidak ada,” kata Mohamaddin.

Beliau yang juga bekas Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya mendakwa, insiden di Tanduo sengaja diadakan bagi menyelamatkan UMNO daripada kalah kepada Parti Keadilan Rakyat.

Tetapi apabila ketika itu kononnya UMNO akan kalah pada PKR terus ada perang di Tanduo. Banyak orang mati disebabkan sandiwara itu. Sandiwara membunuh orang sahaja,” kata Mohamaddin.

Tragedi berdarah Tanduo berlaku apabila kumpulan pengikut Jamalul Kiram III yang mendakwa waris sah Kesultanan Sulu telah menceroboh dan mendarat di Kampung Tanduo, Lahad Datu pada 12 Februari bagi menuntut Sabah dikembalikan ke wilayah kesultanan Sulu,

sumber – wowberita

Be the first to comment on "“Kes Pencerobohan Di Lahad Datu Hanyalah Sandiwara” – Pemimpin Warisan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*