Tinggalah tunangku! Ramalan jangka hayat doktor terhadap gadis ini tepat… meningg4l dunia 26 hari selepas bertunang

SELEPAS dua minggu menjalani pembed4han akibat ketvmbuhan, Nur Jannah Jahari, 19, meningg4l dunia, tempoh tepat seperti yang diramal pihak doktor.

Nur Jannah sebelum ini didianogsis mempunyai ketumbvhan di bahagian ov4ri dan ia telah merebak ke bahagian badannya yang lain.

Susulan pembed4han itu pada 12 September lalu, pasukan doktor di hospital Johor Bahru, Johor, hanya memberikan tempoh dua minggu hingga sebulan jangka hay4t untuk Nur Jannah.

Sebelum ini, mStar telah menemubual tunangnya, Mohamad Aidil Haikal Nor Azman, 20, yang hanya mengetahui tentang peny4kit dan ramalan doktor mengenai Nur Jannah selepas mereka bertunang.

Menurut pemuda itu, dia amat terkilan dengan pihak hospital yang mer4wat tunangnya yang did4kwa g4gal mengesan peny4kit wanita itu lebih awal.

Aidil mengenali tunangnya Nur Jannah sejak kecil.

“Berita yang mengejutkan saya apabila doktor di sana mengesahkan ketvmbuhan yang dialami Nur Jannah telah pec4h dan mere4k di seluruh perutnya.

“Paling menyediihkan doktor memberitahu perkara itu selepas dia menjalani pembed4han.

“Memang buat saya terduduk. Sedih, terkilan semua ada. Memang saya sangat kecewa dengan pihak hospital kerana jika mereka cepat ‘detect’, mesti tunang saya masih boleh dir4wat,” jelasnya.

 

Dia kelihatan gembira dan boleh berborak dengan ahli keluarganya. Aidil memang sentiasa berada di sisi menjaga Nur Jannah. Namun kesihatannya mer0sot dua hari lepas dan tidak sedarkan diri. Doktor cuba bagi bantuan oksigen, namun dia gagal diselamatkan.

NUR AINA NABILA

Dalam pada itu, berita kem4tian Nur Jannah telah dikongsi oleh salah keluarga keluarga terdekat Aidil di laman Twitternya pada Selasa.

“Salam semua, genap 24 September, Nur Jannah Jahari telah menghembuskan nafas terakhir sebentar tadi. Mohon semua doakan arw4h ditempatkan dalam golongan orang-orang yang beriman.

“Terima kasih buat semua yang mendoakan. Semoga Allah yang membalasnya,” tulis Nur Aina Nabila Abdul Aziz, 24.

 

Sebahagian netizen berkongsi simpati.

Tambah Nur Aina Nabila ketika dihubungi mStar, sepanjang dua minggu selepas pembed4han, arw4h menunjukkan perubahan positif dan mampu duduk.

“Dia kelihatan gembira dan boleh berborak dengan ahli keluarganya. Aidil memang sentiasa berada di sisi menjaga Nur Jannah. Namun kesihatannya merosot dua hari lepas dan tidak sedarkan diri. Doktor cuba bagi bantuan oksigen, namun dia gagal diselamatkan.

“Pagi ini arw4h selamat dikebvmikan di kampungnya di Simpang Renggam,” ujar Nur Aina Nabila.

Aidil dan Nur Jannah baru mengikat tali pertunangan pada 31 Ogos lalu dan merancang untuk mendirikan rumah tangga awal tahun depan.

Sebelum bertunang mereka merupakan kawan baik sejak kecil.

Berkaitan..

“Paling menyedihkan saya, mereka beritahu Nur Jannah hanya ada tempoh untuk hidup lebih kurang dua minggu dan paling maksimum sebulan,” kongsi Aidil sayu kepada mStar.

Menurut Aidil, doktor memberitahu perkara tersebut selepas Nur Jannah menjalani pembed4han pada Khamis lalu.

“Memang buat saya terduduk. Sedih, terkilan semua ada. Memang saya sangat terkilan dengan pihak hospital kerana jika mereka cepat ‘detect’ mesti tunang saya masih boleh dirawat.

Berita yang mengejutkan saya apabila doktor mengesahkan ketumbuhan yang dialami Nur Jannah telah pec4h dan mereb4k ke seluruh bahagian perutnya.

MOHAMAD AIDIL HAIQAL NOR AZMAN

Tunang Pes4kit

“Tetapi mahu atau tak, saya terpaksa melalui situasi menyedihkan ini. Saya masih tidak dapat menerima berita yang doktor sampaikan itu kerana saya percaya dengan Tuhan. Aj4l dan m4ut di tangan-Nya.

“Saya dan keluarganya mengambil keputusan tidak akan memberitahu perkara sebenar (tempoh hidup) kepada Nur Jannah.

“Selepas pembed4han saya tengok keadaannya agak stabil dan kuat semangat untuk sembuh. Saya berdoa semoga dia terus kuat,” jelas anak kelima daripada tujuh adik beradik ini.

Dalam pada itu, Aidil bercadang mahu bercuti seketika untuk menjaga tunangnya yang dikenali sejak kecil lagi.

Posting mengenai keadaan terkini Nur Jannah yang dikongsi di laman Twitter oleh salah seorang anggota keluarga Aidil mendapat lebih 4,000 ulang kicau.

“Saya bekerja di Singapura dan kalau tidak mendapat pelepasan bercuti panjang saya mahu berhenti kerja.

“Memang saya ingin menghabiskan masa menjaga Nur Jannah. Hanya masa yang suntuk ini sahaja yang saya ada untuk menjaganya.

“Kami baru sahaja bertunang 31 Ogos lalu dan merancang berkahwin paling awal tahun depan.

“Tetapi dugaan pula buat kami semua. Saya doakan dia teruskan semangat melawan peny4kitnya itu,” ujarnya dalam nada sedih.

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "Tinggalah tunangku! Ramalan jangka hayat doktor terhadap gadis ini tepat… meningg4l dunia 26 hari selepas bertunang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*