Hishamuddin Ada Tanya Sesuatu Pada Wartawan Sampai Tergelak Semua Selepas Jawab Soalan Bila Boleh Rentas Negeri

Kuala Lumpur: Kebenaran merentas negeri tidak termasuk dalam senarai pengurangan p.rosedur o.perasi standard (SOP) Pelan Pemulihan Negara (PPN), kata Menteri Kanan Pert.ahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Hishammuddin berkata keputusan berkaitan kebenaran merentas negeri perlu diteliti oleh Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik yang dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Rentas negeri ada kaitan dengan fasa-fasa dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) negeri-negeri yang berkenaan.

“Tapi syor datang daripada menteri bertanggungjawab untuk sektor tertentu dan kemudian dipertimbangkan di pelbagai peringkat termasuk Jawatankuasa Teknikal Pengurusan P.andemik, serta dalam Mesyuarat Menteri Kuartet C0vid 19,” katanya.

Hishammuddin berkata demikian pada sidang media selepas meninjau Program V.aksinasi ‘Back To School’ di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Desa Tun Hussein Onn. Turut hadir Menteri Kanan Pendidikan Datuk Radzi Jidin.

Pada 14 September lalu, Hishammuddin mengumumkan kerajaan kini di peringkat akhir untuk mengurangkan SOP PPN hanya kepada 10 SOP berbanding 181 sekarang, bagi memudahkan orang ramai untuk memahaminya.

Dalam pada itu, Hishammuddin berkata Mesyuarat Kedua Menteri Kuartet C0vid 19 yang membabitkan Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa; Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin; Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz selain beliau sendiri, akan diadakan esok.

“Mesyuarat akan memberi fokus terhadap usaha mempermudahkan 181 SOP kepada 10 SOP, selain memberi tumpuan terhadap naratif menjelang fasa e.ndemik yang bermula hujung Oktober ini,” katanya.

Katanya mesyuarat esok juga telah menjemput Menteri Pelancongan Datuk Seri Nancy Shukri, bagi memberi taklimat mengenai status terkini projek perintis gelembung pelancongan Langkawi dan potensi gelembung pelancongan yang lain.

Kebenaran Rentas Negeri

Kebenaran merentas negeri berskala besar perlu dinilai secara berhati-hati supaya tidak mendatangkan implikasi dan beban kepada fasiliti kes.ihatan.

Menteri Kanan Perta.hanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, kerajaan harus meneliti secara menyeluruh kerana perjalanan besar-besaran buat masa ini berupaya membawa j.angkitan C0vid 19 dari kawasan beri.siko ke kawasan tidak beri.siko.

“Saya harap kita dapat fikir secara mendalam seperti kita sedang berusaha ke fasa e.ndemik yang akan merangkumi keputusan merentas negeri.

“Pelbagai pertimbangan lain perlu diambil kira seperti peratusan v.aksinasi, keperluan hospital dan kapasiti katil unit r.awatan rapi. Menjadi fokus kerajaan untuk memberi kelonggaran yang selamat kepada rakyat,” katanya dalam sidang media di Parlimen, hari ini.

Turut hadir, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri dan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Dalam perkembangan lain, Hishammuddin berkata, Mesyuarat Menteri Kuartet juga bersetuju cadangan untuk stesen minyak, restoran, kedai makan dan kedai serbaneka dibenarkan beroperasi secara seragam.

Katanya, premis perniagaan itu akan beroperasi mulai jam 6 pagi hingga jam 12 tengah malam di semua fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Tambah baik prosedur operasi standard (SOP) daripada 181 kepada 10 sahaja berjalan lancar dan dijangka diselesaikan Oktober ini,” katanya.

Lihat Video Minit Terakhir Datuk Seri Tanya Pada Wartawan

Kredit : HMetro/OM

Be the first to comment on "Hishamuddin Ada Tanya Sesuatu Pada Wartawan Sampai Tergelak Semua Selepas Jawab Soalan Bila Boleh Rentas Negeri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*