Lelaki Tak Pakai Mask & Hina P0lis, Berjaya Dit4han

 

Video viral menunjukkan seorang lelaki tidak memakai pelitup muka ketika berada di sebuah stesen minyak dan mempertikai tugas p0lis serta mengeluarkan kata kes4t sudah ditahan, malam tadi.

Video berdurasi 15.42 minit itu menunjukkan seorang lelaki yang singgah di stesen minyak untuk mengisi minyak kereta didatangi angg0ta p0lis selepas dia tidak memakai pelitup muka.

Lelaki tersebut dikatakan enggan memakai pelitup muka dan mendakwa dirinya ada membaca kajian yang menjelaskan memakai pelitup muka boleh dijangkiti bakteria.

Malah ketika sedang dik0mpaun, dia menyuruh anggota p0lis membuat carian di internet mengenai isu vksin yang didkwanya adalah satu penipu4n.

Dia turut dikenakan kompaun kerana ingkar arahan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan bagi mengekang penularan Cvd-19.

Selepas video tersebut tular, PDRM mengambil tindakan terhadap lelaki tersebut.

Antara kes4lahan yang disabitkan adalah Seksyen 188 KK berkaitan mengingk4ri perintah yang diisytiharkan oleh penjawat awam- hukum4n penj4ra maksimum dua tahun atau denda sehingga RM 10,000 atau kedua-duanya.

Seksyen 504 KK iaitu dengan seng4ja meng4ibkan dengan niat hendak membangkitkan pecah keam4nan-hukum4n penj4ra sehingga dua tahun atau denda kedua-duanya sekali.

Seksyen 505 (b) KK kerana mendatangkan khi4nat orang awam dengan niat hendak menyebabkan ketakut4n kepada orang awam. Hukuman penj4ra dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Seksyen 14 Akt4 Kesal4han Kecil 1955 menggunakan perkataan luc4h, mengvgut, k4sar atau mengh1na, atau berkelakuan cara mengvgut atau mengh1na.

Seksyen 233 Akt4 Komunikasi dan Multimedia- didend4 RM50,000 atau penj4ra tidak melebih setahun atau kedua-duanya sekali.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! SK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: Oijom

Be the first to comment on "Lelaki Tak Pakai Mask & Hina P0lis, Berjaya Dit4han"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*