“Kita Jumpa Di Syvrga” Air Mata Bercucvran, Lelaki ‘Pujvk’ Lembu Bak4l Disemb3lih

 

Ibadah qurban sememangnya merupakan antara yang dilakukan semasa hari raya Aidiladha. Biasanya, selepas solat sunat Aidiladha, kariah masjid akan melakukan ibadah tersebut beramai-ramai.

Walaupun pandemik masih menular, namun ibadah tersebut masih tetap diteruskan. Cumanya, ia dilakukan tanpa penglibatan orang ramai bagi mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan.

Namun, seperti biasa, pasti akan ada momen dimana haiwan ternakan tersebut seakan sedih atau tahu dirinya  bakal disembelih.

Hal ini samalah seperti perkongsian seorang pengguna TikTok dikenali sebagai @eykal27 apabila berkongsi video seekor lembu yang bakal dikorbankan menangis apabila air matanya tumpah bercucuran.

@eykal27

berkorban bukan sokmo

♬ Takbir Hari Raya – Nadamurni

Menurutnya, lembu tersebut telah dijual kepada individu yang akan melakukan ibadah qurban pada tahun ini. Jadi, dia ‘memujuk’ lembu tersebut supaya tidak menangis apabila perlu berpisah dengannya.

Melihat daripada video tersebut, ramai yang meninggalkan komen dengan turut berasa sedih apabila momen tersebut dirakam.

Namun, ada juga yang meminta orang ramai tidak menangisi haiwan yng hendak disembelihkan kerana ini merupakan ibadah dan mereka juga sudah dijanjikan yang terbaik di syurga.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! SK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:  Fiona

Be the first to comment on "“Kita Jumpa Di Syvrga” Air Mata Bercucvran, Lelaki ‘Pujvk’ Lembu Bak4l Disemb3lih"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*