Lelaki Ini Ringkaskan Apa Yang Dijelaskan Ali Puteh Dalam Video Temubual 30 Minit

Malam tadi, Facebook Ri X telah berkongsi satu video penjelasan pihak Ali Puteh berdurasi 30 minit berkenaan isu keluarga beliau dan b4lu Allahyrham Abam Bocey.

Video tersebut telah menerima 3 juta paparan sehingga artikel ini ditulis.

Bagi yang tidak berkesempatan menonton video tersebut, seorang pengguna Facebook, Tuan Akhtar Syamir telah meringkaskan kepada beberapa isi penting.

Berikut adalah tulisan beliau.

Ini penjelasan Ali Puteh berkenaan lsu yang diperkatakan b4lu abangnya Allahyrham Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan (Abam Bocey) semasa kunjungan oleh Aliff Syukri tempoh hari.

Antara perkara yang didedahkan adalah berkenaan dengan kereta, tidak boleh menghantar anak ke klinik, berkenaan dih4lau keluar rumah, berkenaan harta dan lain-lain.

Kepada yang tidak berkesempatan untuk melihat penjelasan penuh Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan yang lebih dikenali sebagai Ali Puteh, adik kepada Allahyrham di page Ria X, di sini saya ada senaraikan ringkasannya satu per satu.

1. Telefon bimbit Arw4h ada maklumat kerja Arwah dan maklumat hvtang pivtang yang perlu dijelaskan dahulu.

2. Wallet Arwh diambil Ali Puteh selepas dis3rahkan oleh balu untuk Ali mengambil ahli SENIMAN untuk bantuan Khairat Kem4tian. Wallet yang dipulangkan hanya mempunyai beberapa kad tanpa wang langsung dan tiada kad bank Arwh (Maybank dan AffinBank). B4lu memaklumkan tiada duit langsung dalam wallet.

3. Kad bank Arwh dipegang isteri walaupun setelah mendapat persetujuan untuk diuruskan oleh Ali Puteh mengikut Faraid. Duit yang ada di dalam bank sepatutnya dikira sekali dalam pembahagian Faraid.

4. Berkenaan kereta. Arwh ada dua buah kereta, Vellfire dan Myvi. Vellfire belum habis bayar dan amaun bulanannya adalah RM2500 sebulan. Jadi, ianya adalah hvtang yang perlu dijelaskan.

5. Kereta kedua iaitu Perodua Myvi bukan atas nama Arwh. Kereta itu dalam proses sambung bayar atas nama pakcik Arwh. Pakciknya maklumkan kereta itu Arwh bayar RM2,000 dan Arwh sambung bayar. Arwh sebelum mennggal, telah membuat persetujuan dengan Pakciknya supaya apabila kereta itu sudah habis dibayar, perlu ditukarkan nama ke nama b4lu Arwh.

6. Maklumat berkenaan kereta Myvi ini telah dijelaskan kepada b4lu Arwh dan proses bayaran penuh sudah pun dilakukan, hanya tunggu tukar nama. Cuma keadaan sekarang masih k3lam k4but dan belum mempunyai kesempatan untuk tukar nama lagi.

7. Berkenaan lsu kereta Myvi tidak boleh dibawa keluar sehingga terpaksa menghantar anak ke klink menggunakan Grab. Ali Puteh memaklumkan yang semasa hari ke empat atau ke lima selepas pem3rgian Arwh, Ibu Arwh perasan yang badan cucunya sangat pnas dan mempersoalkan kenapa dia tidak dibawa ke klinik.

Driver Arwh kemudiannya membawa Ibu Arwh dan cucunya ke klinik dengan menaiki kereta Mvyi Arwh.

8. Isu mengenai b4lu Arwh dih4lau keluar. B4lu Arwh sendiri yang mahu keluar bersama ibu-bapanya pada hari ke enam walaupun masih dalam Edah meskipun telah dimaklumkan yang hari ke tujuh akan diadakan t4hlil untuk Arwh.

9. Isu keluar sehelai sepinggang pula, Ali Puteh memaklumkan pada hari ketiga ada sumbangan kepada b4lu Arwh yang dimasukkan terus ke dalam akaun b4lu Arwh sendiri. Ali Puteh mempersoalkan kenapa dis3barkan nombor akaunnya sendiri seperti meminta sumbangan sedangkan Arwh ada tinggalkan duit yang cukup. Ia boleh mendatangkan fltnah seperti keluarga Arwh tidak memberi apa-apa kepada b4lu Arwh.

Ali Puteh menerangkan ada perbezaan antara orang datang memberi sedekah dengan meminta sedekah. Duit sumbangan itu, tiada siapa yang tahu dan tiada siapa pun yang bertanya amaunnya.

Di dalam bilik Arwh tiada apa-apa, termasuk duit yang disimpan, jam-jam tangan berjenama yang mahal bernilai ribuan ringgit juga sudah tiada dan dibawa keluar oleh b4lu. Ali Puteh menambah, di dalam Faraid, seringgit pun perlu diFaraid dan hanya ada 3 bahagian yang perlu dibahagikan, Ibunya 1/6, b4lunya 1/8 dan bakinya untuk anak Arwh.

10. Hari ke 10 Alif Syukri telah berjumpa dengan b4lu Arw4h. Keluarga Arw4h tidak mempersoalkan sumbangan Alif Syukri tetapi ters3ntak dengan cerita-cerita Arw4h yang terkeluar seperti harta, insuran, kereta kena tarik, b4lu keluar sehelai sepinggang dan lain-lain. Ianya menjadi fltnah kerana maklumat hanya didengari sebelah pihak sahaja dan ianya telah diwar-warkan kepada umum.

Aklbatnya keluarga Arwh termasuk Ibunya telah dihlna dan dic4ci.

11. Hvtang Arw4h yang pertama perlu dijelaskan ialah berkenaan pengebvmian Arwh sebanyak RM1,500. Kemudian gaji manager, driver dan lain-lain belum dibayar lagi. Ianya adalah hvtang yang perlu diselesaikan dahulu sebelum dibahagikan mengikut Faraid. Bahagian balu itu memang ada cuma pembahagian Faraid itu belum selesai.

12. Ali Puteh k3sal dengan k3san video Aliff Syukri yang memberi tanggapan negatif seperti “akhirnya terb0ngkar segala rahsia”. Ali Puteh berkata “semasa kami hidup sangat susah, takde pun kau dan Arwh ini menlnggal, menyelesaikan j3nazah dia, engkau pun tak pernah datang”.

13. Ali Puteh menjelaskan inilah sebabnya kenapa dia memuat naik kenyataan yang kasar sebelum ini kerana tert3kan dengan hin4 an orang ramai.

14. Ali Puteh k3sal kerana ada campur tangan ibu-bapa b4lu kerana mereka tidak tinggal sekali pun dengan b4lu, Arwh dan Ibunya.

15. Rumah itu dibuat sendiri oleh Arwh di atas tanah pembelian Arwah sebelum berkahwin lagi. Rumah itu tidak termasuk di dalam harta sepencarian bersama b4lu Arwh. Rumah itu adalah harta Arwh yang perlu diFaraid. Ali Puteh memaklumkan yang dia dan adik beradik tidak akan tuntut walau secvbit tanah pun.

Ali Puteh berharap kepada semua orang, janganlah dengar sebelah pihak sahaja dan beliau memohon maaf di atas kata-kata beliau. Beliau juga memaafkan segala kata-kata orang ramai dan berharap janganlah mengata ibunya kerana antara amanat Arw4h sebelum ini ialah supaya Ali Puteh menjaga ibunya.

Itulah serba sedikit ringkasan hampir 30 minit penjelasan dari Ali Puteh mengenai lsu yang telah terb4ngkit sejak kunjungan Aliff Syukri bertemu b4lu Arwh Abam.

Semoga kita semua tidak terlalu cepat menghvkum. Biarlah mereka sekeluarga selesaikan apa yang patut. Siapalah kita orang luar untuk masuk c4mpur urusan ini. Kita sering cepat meny4lahkan, aklbatnya selepas mengetahui keadaan sebenar pun, masih ada hati yang tidak boleh menerima. Itulah msalah hati kita sebenarnya.

Rugi jika kata-kata kita menjadi d0sa sedangkan ini bukan urusan kita. Kongsikan penjelasan ini supaya lebih ramai orang menjaga mulut dan hati.

Jika ada yang mempertlkaikan kenapa Ali keluarkan kata-kata k3sat di media sosial sebelum ini, kena faham tek4nan yang dia terima. Cuba bayangkan anda berada di tempatnya. Dengan abang kesayangan yang baru sahaja menlnggal dunia, dengan ibu yang sedang saklt, dengan urusan Arwh yang belum selesai. Ditambah dengan mesej bertal4lu-t4lu di telefon, cacian, maklan, kutukan, tvduhan kepada bukan hanya dirinya, termasuklah kepada keluarga dan ibunya sendiri.

Memang salah Ali mem4ki sebegitu. Saya tak naflkan. Dia pun dah minta maaf. Yang paling penting minta maaf kepada b4lu Arwh.

Empati itu satu perkataan yang kuat. Kita letak diri kita di tempat b4lu, letak diri kita di tempat Ali dan letak diri kita di tempat Ibu Arwh. In Shaa Allah kita takkan mem4ki sesiapa.

Jemput follow saya Akhtar Syamir. Saya selalu menulis mengenai hubungan suami isteri, kekeluargaan dan lsu semasa.

Sumber:yoy network

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DBongkar

Sumber

Be the first to comment on "Lelaki Ini Ringkaskan Apa Yang Dijelaskan Ali Puteh Dalam Video Temubual 30 Minit"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*